اکرم مشهدی کارشناس مسائل دینی و تربیتی فرزندان چشمه های ابدی و جاودان برای والدین هستند.
به گزارش وبدا سراب،خانم اکرم مشهدی دانش اموخته حوزه علمیه خواهران و طلبه علوم و معارف دینی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ما درمورد فرزندآوری ،فرزند پروری و نقش ازدواج های دانشجویی درترویج فرهنگ ازدواج مطالبی را بیان کرد:
۱: نظر شما در مورد جمعیت و فرزندآوری چیست؟
در مورد جمعیت و فرزندآوری باتوجه به اهمیت بحث با استناد به آیات قرآن و روایات ائمه اطهار علیه السلام بحث را پیش میبریم.
همانطور که مستحضرید یکی از مهمترین اهداف ازدواج و تشکیل خانواده ،داشتن فرزندان خوب و سالم و ادامه دادن نسل است. همیشه دختر و پسری که ازدواج می کنند و تشکیل خانواده می دهند با داشتن فرزند احساس خوشبختی و موفقیت در زندگی می کنند و در زندگی های بدون فرزند همیشه این کمبود خیلی احساس میشود.
بحث فرزندآوری در قرآن و روایات ائمه معصومین علیه السلام نیز ستوده شده است.
در آیه ۴۶ سوره کهف خداوند می فرماید: مال و فرزند،زینت زندگی دنیاست و باقیات الصالحات؛ ثوابش نزد پروردگاربهتر و امید بخش تر است.
در این آیه می بینیم اگر مال برای انسان در دنیا ارزش به حساب می آید و اگر از آن درست و به جا استفاده شود در دنیا و آخرت برای انسان سود می رساند وخداوند فرزند را هم ردیف مال قرار داده و فرموده: همانطور که مال برای انسان اهمیت دارد فرزند نیز از ارکان اصلی زندگی به شمار می آید و هر دوی اینها اگر در مسیر الهی قرار بگیرند برای عاقبت بخیری انسان مفید واقع می شوند.
۲: اگر میشود در مورد نقش فرزندان در سالمندی فرد توضیح دهید.
امروزه برخی انسانها فرزند را برای خود میدانند. در حالیکه این افکار از بیگانگان در ذهن آنها پرورانده شده است.
واقعا هیچ گوهری مانند فرزند صالح نیست ،رسول اکرم (ص) فرزند صالح را گلی از گلهای بهشت معرفی کرده است و این گل اگر خوب پرورش داده شود، حاصل آن را خود والدین برداشت می کنند.
فرزند چشم روشنی والدین به شمار میآید وقتی کسی محصولی بکارد و به آن رسیدگی کند، در آخر حاصل خوب برمیدارد .فرزندان محصولات پدر و مادرهستند که در زمان سالمندی وقتی بعد از آن که از دنیا رفتند از آنها بهره مند می شوند.
فرزند به عنوان نعمت بزرگ الهی شمرده میشود. می توان گفت حاصل یک عمر تلاش و کوشش انسان، در سالمندی دیده میشود. فرزند در خردسالی نیاز شدید به مواظبت پدر و مادر دارد تا از آب و گل بیرون بیاید و به تکامل برسد. والدین نیز در پیری و از کار افتادگی نیازمند یاری فرزندان هستند تابا راحتی و آسودگی خاطر مراحل سالمندی را سپری کنند.
در دین اسلام از فرزند به عنوان وسیله آمرزش پدر و مادر یاد شده است ،شاید پدر یا مادری در هنگام حیات آنچنان توشه آخرتی برای خود فراهم نکرده باشند ولی با داشتن چند تا فرزند خلف آخرتشان تامین گردد و از سوی فرزندان برایشان پاداشی ارسال شود و پرونده عملشان بسته نشود.
از پیامبر (ص)روایت است؛ هر گاه انسان میمیرد عمل هم قطع می شود مگر از سه راه: ۱ -صدقه جاریه ۲- عملی که از آن سود می برد ۳- فرزند شایسته ای که برای او دعا و احسان کند. بنابراین فرزند صالح هم زینت دنیا و هم باقیات و صالحات برای آخرت محسوب می شود.
۳: نظرتون در مورد حمایت از خانواده و جوانی جمعیت چیست؟
در هرکشوری اگر دولت برنامه ای برای خانواده و جوانی جمعیت نداشته باشد کشور دچار آسیب و بحران می شود.
به دلیل نیاز کشوربه نیروی انسان جوان و جلوگیری از پیر شدن جامعه،علاوه بر فرهنگ سازی درست، خانواده نیازمند حمایت دولت است.
الحمدلله باقانون مصوب مجلس شورای اسلامی و اجرای آن توسط دولت سیزدهم، قانون حمایت از خانواده وجوانی جمعیت شروع شده و کاهش نرخ رشد جمعیت متوقف شده است .انشاالله با یاری خداوند متعال و کمک دولت، این بحران از کشورمان رفع شود و خانواده ها مانند قبل، از فرزندآوری هراس نداشته باشند و شادی و شادابی را با فرزندان بیشتر، برای خانواده به ارمغان آورند.
۴: در این مورد چه توصیه ای به والدین می کنید؟
یکی از مهمترین نعمتهایی که خداوند به انسان ارزانی داشته است نعمت فرزند است، پس چرا باید انسان ناسپاسی کند و نعمت خدا را که به انسان عطا می کند کفر نماید؟ خیلی از انسانها هستند که در آرزوی داشتن فرزند هستند، پیامبرانی بودند که اولاد نداشتند و در اثر دعا و نیایش به درگاه خدا دارای اولاد شدند. برای ما که پیرو قرآن هستیم، لازم است که در همه شئون زندگی تابع قرآن و اهل بیت علیه السلام باشیم.
پیامبر گرامی اسلام(ص) می فرماید: زن باردار مانند روز دار شب بیدار و سربازی است که جان و مال خود را درراه پیشرفت اسلام نثار می کند. وقتی کودک متولد می شود ،چنان اجرو پاداشی به مادر میدهند که جز خدا کسی نداند وقتی به او شیر دهد، برای هر مکیدن، ثواب آزاد کردن بنده ای از نسل اسماعیل دارد و وقتی شیرخوارگی کودک تمام میشود فرشته بزرگوار دست به پهلوی مادر میزند و میگوید عملت را از سر بگیر که تمام گناهانت آمرزیده شده است.
۵: نظر شما در مورد نقش اقتصاد در فرزند آوری چیست؟
باید عرض کنم اقتصاد تا حدودی می تواند در کمتر یا بیشتر شدن فرزند آوری دخیل باشد.تعدادی از مردم فکر میکنند که اگر مشکل اقتصادی کشور حل شود ،جوانان به ازدواج و زاد و ولد سوق می یابند.،ولی با بررسی سوابق سالهای گذشته مشخص میشود، علیرغم درآمد کم اغلب خانواده ها در دهههای گذشته و کمبود مواد غذایی در گذشته ،آنها فرزندان زیادی به دنیا آورده و به صورت صحیح تربیت می کردند و هر یک از اعضای خانواده اعم از همسر و فرزندان مسئولیت بر عهده میگرفتند و تنها فشار بر دوش پدر و مادر خانواده نبود. به نظر بنده در حال حاضر تربیت فرزندان متفاوت تر از قبل شده است و والدین حاضر نمی شوند مسئولیتی بر عهده فرزندان نوجوان و جوان خود بگذارند و آنها را راحت طلب بار می آورند. اگر ثروت و دارایی باعث فرزندآوری می شد ،خانواده های مرفه و ثروتمند دارای فرزندان بیشتری می شدند ولی میبینیم که چنین نیست بلکه برعکس خانواده هایی که از نظر مالی متوسط یا ضعیف اند فرزندان بیشتری نسبت به خانواده های مرفه دارند.
۶: برای ما در مورد آسیب های تک فرزندی صحبت کنید.
البته که تک فرزندی آسیب های زیادی دارد از جمله آنها آسیب های جسمی، روحی ،اجتماعی ،اخلاقی، اقتصادی و ...است.
اگر در یک جامعه اغلب خانواده ها فقط یک فرزند داشته باشند ،جامعه از لحاظ اقتصادی ضعیف خواهد شد و قدرت دفاع از جامعه و کشور از بین خواهد رفت .اگر یک جامعه را به لانه زنبوری تشبیه کنیم با کاهش جمعیت، امکان تولید عسل از بین رفته و سربازان و کارگران این لانه در مقابل حمله دشمنان بیرونی توانایی لازم برای دفاع از لانه را نخواهند داشت.
اگر یک خانواده چند تا فرزند داشته باشند ،اولاً صمیمیت و محبت و نشاط و شادابی در آن خانواده بیشتر میشود، وقتی بچه ها کنار هم بازی و بحث و گفتگو کنند باعث افزایش دفاع از خود و آگاهی می شود و در غم و شادی یار و یاور هم هستند و وقتی والدین نیاز به سرپرستی داشته باشند مشکلات فقط بر عهده یک فرزند نیست بلکه به کمک هم مشکلات را حل میکنند.
طی سالهای قبل در ایران طرحی به نام تنظیم خانواده و جمعیت اجرا شد و توازن جمعیت کشور هدف قرار گرفت. ولی خوشبختانه با آگاهی و تدبیر مقام معظم رهبری و با همراهی مسئولان روند جدیدی برای رشد جمعیت آغاز شد.
۷: احساستون نسبت به فرزند و جوانی چیست؟
هر انسانی که دوستدار خانواده و کشورش، باشد بی شک می خواهد خانواده ای سالم از نظر فرهنگی، اخلاقی و رفتاری ،عاطفی، اقتصادی و اجتماعی داشته باشد و این کار میسر نمی شود مگر با تعدد فرزندان ،چراکه همه کارهایی که در یک کشور انجام میشود ،وابسته به نیروی جوان کشور است. اگر یک کشور نیروی جوان با نشاطی داشته باشد حتماً افراد آن جامعه از مشکلات و ناملایمات به طور أحسن عبور خواهند کرد.
۸: نقش دانشگاه در ازدواج دانشجویی چیست ا
و این آشنایی های دختر و پسر سر به چه شکلی باشد که اشکالی نداشته باشد؟
از آنجا که کلاس های دختران و پسران در محیط دانشگاه ها به صورت مختلط برگزار می شود، امکان آشنایی آنها فراهم می گردد.
اگر این آشنایی ها در چارچوب قوانین و ضوابط دین اسلام و با اطلاع و استفاده از تجربیات والدین انجام گیرد، میتواند زمینه مثبتی برای ازدواج باشد و امکان تشکیل خانواده پایدار رافراهم آورد.
اسلام برای ازدواج، هم کفو بودن از لحاظ اعتقاد و ایمان و طبقه اجتماعی را شرط موفقیت در ازدواج می داند که این مسئله هم باید رعایت شود.
مصاحبه از :آیلار فرهنگ خبرنگار سلامت یار